Cel mai vechi oraş din România, mai vechi decât piramidele egiptene …


 

turdas copy

Arheologii români au făcut o descoperire de senzaţie în judeţul Hunedoara: un oraş imens, cel mai vechi din Transilvania, şi chiar mai vechi decât piramidele egiptene. Noi descoperiri din situl arheologic scos la lumina din calea autostrăzii Sibiu – Orăștie sunt prezentate publicului. Vorbim de aceasta dată despre primul oraș din Transilvania. Suprafața cercetată la Turdaș a fost de aproximativ 11 hectare.

De cele mai multe ori, arheologii români au ocazia de a descoperi istoria României, ascunsă sub straturi de pământ, doar când autorităţile vor să mai construiască una-alta. E şi cazul celui mai vechi oraş din Transilvania, ridicat pe la anul 4.200 î.Hr, înainte să apară piramidele din Egipt (2.630 – 2.611 î.Hr.). Aşezarea a fost descoperită în timp ce muncitorii săpau pentru amenajarea autostrăzii Sibiu- Nădlac.

 

Cetatea-DEVEI OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Situl aflat în Turdaş, Hunedoara, se întinde pe 100 de hectare, are fortificaţii, cartiere, iar printre ruine au fost găsite multe vase şi statuete valoroase. “Un sistem de apărare din acea vreme, pe o aşa mare suprafaţă, nu s-a putut cerceta în Europa: costă foarte mult. Noi am avut această şansă datorită autostrăzii”, a declarat Sabin Adrian Luca, coordonatorul cercetărilor.

La Turdaș, recentele cercetări au relevat faptul ca aici exista o locuire neîntreruptă ce se întoarce în timp în preajma mileniilor 4-5 i.e.n.Volumul mare de material arheologic descoperit aici atesta o locuire intensa încă din perioada la care facem referire. Prin urmare, fără a exagera, se poate afirma clar ca, atunci când vorbim despre aceasta zona, vorbim despre o așezare proto-urbană care este una dintre cele mai vechi ale lumii, ce ar putea fi inclusa în primele 4-5 astfel de așezări la nivel mondial.

 

DSC_3449

De asemenea, Dealul Cetății Devei și platoul de la poalele ei, corespondent unei părți a actualului oraș sunt locuite neîntrerupt din mileniul 3 i.e.n, asa cum releva descoperirile arheologice din acest an, element ce include și acest areal în lista extrem de scurta a spatiilor locuite neîntrerupt de mai bine de 5000 de ani.

Plovdiv, Bulgaria  – Așezare întemeiată de traci sau proto-traci, capătă caracter proto-urban în preajma mileniului 4 i.e.n, cele mai vechi urme umane din zona datând din mileniul 6 i.e.n. Este considerata, de către unii cercetători, drept cea mai veche așezare proto-urbana a Europei.

nnsd
Aceste datări ale centrelor proto-urbane din România și Bulgaria, cumulate cu certitudinea că, în acest areal, au fost folosite primele forme de proto-scriere și scriere din lume (tăblițele de la Tărtăria, Iași și, recent descoperite, plăcile de pe fundul lacului Bicaz), conduc la concluzia că spațiul despre care vorbim a însemnat zona de apariție a primelor forme și manifestări ale civilizației, cel puțin la nivelul Europei.

Acest lucru este întărit și de faptul că, asa cum am arătat într-o serie de articole anterioare, sursele literare antice vorbesc despre o răspândire radiala, din estul continentului, zona Marii Negre și a Dunării, a elementelor civilizatoare, către vest și nord.

Vezi și –

Dacii nu erau sălbatici și necivilizați…

Pe urmele dacilor… civilizați!

 

Interesant… NU?

Reclame
Categorii: Uncategorized | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: