Dependența de „Intelifon”.


Untitled-1

Un smart-phone (cuvânt englez cu traducerea „telefon inteligent”) este un telefon mobil multimedia, multifuncțional, conectat la o rețea GSM sau UMTS. Dispunând și de o tastatura reală sau virtuală, el oferă funcționalități-le de PDA, agenda, calendar, navigare GPS, eventual și e-mail, minicalculator, aparat foto, aparat de filmat și altele. De obicei el dispune și de un ecran sensitiv la atingere de tip touch-screen.

Totuși cea mai spectaculoasă aplicație realizată deja pentru majoritatea modelelor de smart-phone este conexiunea la Internet, de exemplu. în cadrul unei rețele rapide de tip UMTS/HSDPA(3G).

În acest caz, smart-phone-ul necesită desigur și o aplicație browser specială, care mijlocește utilizatorului o mare parte din gama enormă de posibilități ale navigării pe internet.

Încă nu există un termen corespunzător românesc pentru smart-phone. Un neologism propus este „intelifon”.

Așa ar suna definiția seacă a unui dispozitiv de tip terminal portabil care a reușit performanța de a se insinua în viața noastră până la simbioză!

O simbioză care a devenit periculoasă!

Toată ziua în trafic-ul minunatei noastre țări, vezi oameni cu acest gadget la ureche, ținut în mână sau ascultând la căști convorbiri sau muzică. Si vedem acum cât de periculos a devenit! Nu dispozitivul în sine cât comportamentul nostru dependent… Nu mai memorăm numere de telefon, alocăm timp și atenție acestui mic dispozitiv când ar trebui să fim concentrați la ceea ce facem iar în ultimele 72 ore am aflat că poate salva sau lua viața unor oameni.

Unii consideră că în cazul accidentului aviatic, acest mic dispozitiv a ajutat iar alții în special specialiștii în situații de urgentă, consideră că a făcut mult rău prin dependența indusă inclusiv autorităților.

Din ce în ce ne lăsăm viata la îndemâna tehnologiei tăind legăturile cu lumea reală. Departe de mine gândul de a ne întoarce în timp și a nega avantajele acestei formidabile dezvoltări tehnologice pe care o trăim cu toții! Si totuși trebuiește să găsim alternative simple și eficiente, care să dubleze siguranța în situațiile limită unde viata depinde de tehnologia modernă. Ma refer la siguranța dată de lucrurile simple, naturale și la îndemână.

Ce bine ar fi fost dacă detectarea locației accidentului aviatic s-ar fi realizat cu ajutorul acestui dualism. Pe de-o parte alarmarea oamenilor din zona probabilă a impactului, determinată prin calcularea clasică a vectorului de deplasare, vitezei, altitudinii și toate raportate la ultimul contact al pilotului cu centrul regional de control, activarea balizei ELT, iar toate acestea să fi fost dublate de compararea informațiilor obținute digital de cei din STS, centrala națională 112 sau din interpretarea datelor citite pe ecranul aplicației GPS  a acestui „intelifon”.

Eroarea a intervenit implacabil! Nu au reușit să trianguleze semnalul GSM, nu au reușit identificarea coordonatelor GPS, nu au interceptat frecventa ELT și au ratat o intervenție de salvare/recuperare în acel interval denumit „ora de Aur”.

La unison presa a cerut capete, sânge și pedeapsă! Mici diferențe… Antenele vor Opriș, Realitatea vrea Ponta iar RTV oscilează intre aceste nume! Toți la unison îl vor pe Stroe. Nu contează cine a greșit și din ce motiv sau motive. Vrem sânge!

Eu așteptam altceva…  normalitate, bun simt și  analiza făcută de oameni de specialitate! Care sunt cauzele accidentului aviatic? Cum s-a dat alarma și cine trebuia să comande și să coordoneze acțiunea de recuperare/salvare, Ce nu a funcționat? Ce limitări tehnologice au intervenit? De ce nu au fost anticipate posibilele sincope ale funcționarii unui sistem vital de intervenție? După ce aflam aceste răspunsuri puteam găsii soluțiile de prevenire a repetării erorilor și în final puteam trece la pedepsirea persoanelor care se făceau vinovate de proasta funcționare a sistemului cu rea-credință, din nepricepere sau dezinteres.

Si totuși … STUPOARE! Un raport rapid întocmit pentru liniștirea poporului indignat… Ceva capete retezate și o lungă perioadă de așteptare a raportului final care va explica măcar o parte din cea ce s-a întâmplat.

Cred că am reușit performanța dependenței de smart-phone dar și limitarea abilității dar și a inteligenței umane la nivelul  „Intelifon”

Cu multa mâhnire,

Ionuț Păun

Categorii: Actualitate, Comentarii, inedit, Şansă la viaţă | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.