Skunk Works și Lockheed Martin ne oferă Transformer (TX)!


Pare desprinsă din filmele SF. În fapt este vorba despre un proiect marca Skunk Works, divizia firmei aerospațiale Lockheed Martin care se concentrează asupra proiectelor îndrăznețe.

 

Skunk Works creatorii celebrelor avioanele spion U2 și A12 (devenit mai apoi SR71). Ambele avioane au fost construite în cel mai deplin secret tocmai de către Skunk Works. De atunci încoace la această divizie pentru proiecte avansate a Lockheed Martin au văzut lumina zilei mai multe proiecte secrete, dintre care amintesc aici numai avionul invizibil F117.

Transformer (TX) este un proiect care face parte din programul cu același nume finanțat de către DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, Agenția pentru Cercetări Avansate în Domeniul Apărării). Prin acest program se urmărește ”combinarea avantajelor oferite de către vehiculele terestre și ale elicopterului într-un singur sistem, maximizându-se astfel flexibilitatea deplasării”

Pentru proiectul Transformer (TX), Skunk works colaborează cu Piasecki Aircraft. Primele concepte au apărut încă din 2010, când se avea în vedere realizarea unui vehicul terestru, care să poată fi, în același timp și elicopter.

În varianta inițială s-a avut în vedere realizarea unui hibrid automobil-elicopter. (Credit Lockheed Martin)

Între timp conceptele au evoluat și s-a decis realizarea unei drone care să fie capabilă să transporte o gamă largă de sarcini, de la un vehicul terestru (împreună cu ocupanții săi) până la conteinere. Această abordare oferă sistemului Transformer (TX) o mare flexibilitate. În prezent programul se află în ”faza 3”, ceea ce înseamnă că a fost finalizată proiectarea urmând să fie realizat un prototip. Primul zbor este programat pentru 2015.

2013_Transformer_05B_Drive_1267828237_5411

2013_Transformer_02B_boat_1267828237_7371
Transformer (TX) va putea transporta pe câmpul de luptă o gamă largă de sarcini utile (Credit: Lockheed Martin)

Nu au fost oferite detalii tehnice ale Transformer (TX). Știm doar că drona, împreună cu sarcina utilă, va putea ateriza și decola vertical iar viteza maximă de zbor va fi de circa 370 km/h.

 

Sursa: Stiinta si Tehnica

 

 

Reclame
Categorii: Actualitate, auto, inedit, Stiinta & Tehnica, Tehnică militară | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: