Fructe exotice…


În toate anotimpurile, fructele reprezinta principala sursa de vitamine. Vara, avem nevoie chiar de mai multe fructe, pentru asigurarea echilibrului hidric. Deși fructele autohtone, pepenele, prunele, piersicile, strugurii, sunt regii vitaminelor și nu trebuie sa ratam cura cu aceste fructe, sa nu uitam ca și pe alte continente cresc roade ale pământului, dăruite de natura pentru sănătatea noastră, unele de zeci de ori mai bogate în nutrienți. Le găsim în supermarket, dar nu le cunoaștem și nu știm pe care sa le alegem. Fructele exotice nu sunt doar niște delicatese, niște mofturi pentru mesele festive. La noi, nu au popularitate, dar în tarile în care sunt cultivate, medicii le recomanda de mii de ani în scopuri curative. Iata exemple de fructe exotice cu valoare de aliment, condiment și medicament.

Deliciile tropicale vin sub multe forme, cele mai apetisante fiind fructele exotice. Pe lângă gustul inedit, acestea sunt bogate în nutrienți, pot fi găsite în comerț, motiv pentru care ar trebui incluse în alimentația zilnică.

9eb64138 101 718_130522154300_1 5279-1 1305767488036 OLYMPUS DIGITAL CAMERA china-3_lichi clot-x-levis-x-medicom-exotic-fruit-bearbricks-02 SONY DSC Ekzoticheskije-frukty_7 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Exotic_Tropical_Fruits exotic-fruits-32ae0 exotic-fruits-hd-wallpapers Fresh-Fruits-074 hornedmelon images --malaysia--pulau-pinang--id=28477 oboi-0609-001 pom2 Rambutan Solanum_quitoense_1 Sugar_apple_with_cross_section trai tropical-fruit tropical-fruit-52 TropicalFruits tumblr_mnu03r6EcL1s4fu77o1_400

Fructul pasiuniiGranadilla, cunoscut mai degraba sub denumirea de fructul pasiunii, este de culoare galben-portocalie, are o coaja tare si alunecoasa si seminte tari si negre. Motivul pentru care ar trebui sa faca parte din alimentatia zilnica: este foarte bogat in vitaminele A si C, in potasiu si fibre si – surprisa – are doar 16 calorii pe bucata! Pentru a-l manca se taie in doua, se scot semintele si apoi se taie in felii. Merge de minune in salatele de fructe, dar in mancarurile cu pui, peste si chiar porc.

Fructul stea

Carambolei I s-a atribuit denumirea de fructul stea datorita formei sale. Este un fruct tropical din zona Asiei de sud-est, bogat in fier, magneziu, beta-caroten, dar si in vitaminele A, B si C. Fiecare fruct contine doar 40 de calorii si nu necesita decojire sau scoaterea semintelor, pentru ca se mananca intreg. Poate fi folosit in salate, dar si ca garnitura. Atentie insa! Pentru ca este bogat si in acid oxalic – substanta care ajuta la calcifiere – persoanele care au probleme cu rinichii, mai ales cele cu pietre la rinichi, ar trebui sa evite carambola.

Acai

Acai este un fruct exotic originar din padurile tropicale ale Braziliei care se aseamana cu afinele noastre. Sunt mici, inchise la culoare, rotunde si au in mijloc o samanta care nu se mananca. Gustul este exceptional: imaginati-va combinatia de fructe de padure cu ciocolata si veti avea o mica idee despre gustul acai. Fructul tropical este ideal de folosit in shake-urile de fructe, fiind si plin de nutrienti.

Guava

Suculenta, dulce si usor acida, acesta este senzatia pe care ti-o ofera papilelor gustative guava, care aduce usor a pere combinate cu capsuni. Guava este o bogata sursa de vitamaina A, fibre si fosfor, fiind fructul ideal pentru sucuri naturale, facute in casa, dar si pentru gemuri si dulceturi.

Ackee

Originar din Jamaica, fructul ackee are forma unei pere si se culege doar atunci cand este copt foarte bine. Uleiurile din fructul de ackee sunt bogate in acizi grasi, insa consumul fructului crud poate fi periculos daca nu stii care este partea comestibila.

Astfel, atunci cand este desfacut, fructul are 3 seminte mari si negre, inconjurate de o pulpa galbena, cremoasa si cu aspect de burete. Aceasta pulpa este singura parte care se poate manca, restul plantei fiind otravitoare. Mult timp, conservele de ackee au fost interzise in Statele Unite ale Americii tocmai din acest motiv.

Achiote

Spre deosebire de celelalte fructe, achiotele nu sunt comestibile, insa semintele lor sunt folosite in alte scopuri. Fructul maroniu are niste seminte rosu deschis, seminte folosite pentru colorararea diverselor produse, de la ruj pana la branza Cedar.

De asemenea, aroma acelorasi seminte, apropiata de cea a piperului si nucsoarei, se foloseste la crearea unor parfumuri exotice.

 

 Kiwano

Acest fruct, care mai este denumit si castravete african cu coarne, pepene cu coarne sau pepene jeleu, este inrudit cu pepenele si cu castravetele, fiind originar din Noua Zeelanda. Kiwano este destul de popular mai ales in aceasta regiune, fiind foarte potrivit pentru salatele de fructe.

Screw Pine

Screw Pine (Pandanus fascicularis) este o specie de Pandanus, originara din sudul Asiei, fructul fiind folosit inclusiv la prepararea unor vopsele si nu doar in scop culinar. Florile au si ele mai multe intrebuintari – de la aromatizarea mancarurilor pana la extragerea de parfum si uleiuri aromatice.

Rambutan

Acest fruct este originar din sud-estul Asiei si este popular indeosebi pentru gemuri si jeleuri. Semintele de rambutan sunt insa otravitoare, astfel ca trebuie evitate. Cu toate acestea, unii localnici le prajesc si apoi le consuma – se pare ca procesul de prajire le face sigure pentru consum. Rambutanul trebuie sa fie bine copt inainte de a fi cules si are o durata de valabilitate destul de scurta.

Piersica de miere, ChinaUnde o gasesti: Creste in apropiere de Shanghai si este transportata la Beijing si in alte orase mari din China, unde se vinde chiar si cu 3 dolari bucata;

Aspect: Mare, cu pielea alb-verzuie si un miros intens de piersica;

Gust: Probabil cea mai buna piersica din lume;

Sezon: Iulie si august;

Cum se serveste: Chinezii ii indeparteaza coaja si o mananca proaspata. Atentie, este foarte zemoasa.

  Durian, Malaezia

Unde il gasesti: In toata Asia de sud-est, unde este cunoscut drept „regele fructelor”, in pofida mirosului sulfuros neatragator;

Aspect: O minge verde cu tepi, carne galbuie, cremoasa, care invaluie intr-o capsula cate o samanta mare, maro;

Gust: Este atat de special in Malaezia, incat il poti servi in restaurante specializate in durian, care furnizeaza mai multe specii din acest fruct;

Sezon: Din mai pana in august, desi au fost dezvoltate si varietati…

Categorii: Actualitate, inedit, retete, Sanatate, Şansă la viaţă | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: