T-1000 robotul din Terminator…printat la imprimanta 3D!


Cei care au urmărit seria SF Terminator, nu au cum să uite acel robot compus în întregime din metal lichid, robotul T-1000, asasinul din Terminator 2, părea o creatură coborâtă direct din coșmarele în care indiferent ce ai face nu poți câștiga o luptă. Cei mai multi spuneau ca este numai SF si cu toate acestea, acum cercetătorii de la North Carolina State University au succes au testat cu succes o metoda de imprimare 3D pentru structuri auto-sustenabile, dintr-o substanță similară metalului lichid (la temperatura camerei).

În mod normal, este foarte dificil sa creezi astfel de structuri cu lichid datorită tendinței lichidului de fuziona cu structura anterioara, însă echipa a descoperit că un aliaj de metal lichid de galiu și indiu reacționează la oxigenul din aer, la temperatura camerei și formează un fel de piele – aceasta permite structurilor imprimate cu metalul lichid să-si păstreze formele.

Echipa de cercetare a lucrat cu mai multe tehnici pentru a crea aceste structuri, inclusiv stivuirea picăturilor de metal lichid  – la fel cum portocale sunt stivuite în supermarket. Picăturile adera una de alta, dar reușesc să-și păstreze forma individuala, mai degrabă decât a fuziona într-o pată mare de lichid (a se vedea video de mai jos).

O a doua tehnica injectează metalului lichid într-un șablon polimer, astfel încât metalul capătă o formă specifică. Șablonul se dizolvă, lăsând numai metalul lichid în forma dorita.

Cercetătorii, de asemenea, au lucrat la crearea de fire de metal lichid, care-și mențin  forma chiar și atunci când au fost proiectate perpendicular pe substrat. Echipa explorează modul de a dezvolta în continuare aceste metode, precum și modul în care acestea pot fi folosite în aplicații care implică electronice cu tehnologii de imprimare 3D existente.

SF… sau asa ne pregătesc unii pentru evoluția tehnologică?

Ionuț Păun

 

Anunțuri
Categorii: Actualitate, inedit, Stiinta & Tehnica | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: