O nouă descoperire extraordinară despre materialul-minune al secolului al XXI-lea


 

Grafenul este cel mai subţire material posibil, fiind format dintr-o „fâşie” de atomi de carbon legaţi într-un tipar hexagonal. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Manchester ce au descoperit grafenul acum nouă ani au reuşit să identifice o nouă proprietate remarcabilă a ceea ce mulţi specialişti numesc „primul material-minune al secolului al XXI-lea”.

Grafenul este cel mai subţire material identificat până acum – o „foaie” de grafen are o grosime de doar un atom, motiv pentru care oamenii de ştiinţă afirmă că este primul material 2D identificat de omenire.

Cea mai recentă descoperire, detaliată în jurnalul Nature Communications, este faptul că fragmentele minuscule de grafen pot fi făcute magnetice, iar magnetismul acestora poate fi activat şi dezactivat cu un simplu comutator electric.

Acest lucru ar putea permite conceperea unor noi dispozitive electronice cu un consum de energie extrem de scăzut, a declarat Andre Geim, co-autor al acestei cercetări şi totodată co-laureat al Premiului Nobel în urma descoperirii acestui material extraordinar.

În acest moment grafenul este studiat pentru a fi folosit în numeroase domenii, printre care display-uri de computer flexibile, baterii mai bune, celule fotovoltaice, senzori foto, aripi de avion mai puternice, noi sisteme de livrare ale medicamentelor şi chiar o membrană care transformă apa sărată în apă potabilă.

Echipa de cercetători din Manchester este prima care reuşeşte să demonstreze un mecanism prin care magnetismul unui material poate fi pornit şi oprit (spre deosebire de schimbarea direcţiei dinspre nord spre sud şi invers).

Materialele magnetice reprezintă un element cheie ale multor dispozitive de stocare a informaţiei, printre care discurile de computer, ce stochează biţi de date prin polarizarea nord sau sud. Schimbarea orientării magnetice este un proces lent şi consumator de energie, ce nu a fost incorporat în dispozitive active precum tranzistorii.

Această reuşită ne permite să lucrăm spre realizarea unor dispozitive asemănătoare tranzistorilor în care informaţia este stocată prin schimbarea stărilor grafenului între cea magnetică şi cea non-magnetică”, a explicat Irina Grigorieva, coordonatoarea echipei de cercetători.

Grafenul este cel mai subţire material posibil, fiind format dintr-o „fâşie” de atomi de carbon legaţi într-un tipar hexagonal. Atunci sunt eliminaţi sau adăugaţi câţiva atomi apar proprietăţile magnetice.

Cercetătorii din Manchester au arătat că atunci când se aplică un voltaj, „nori miniaturali de electroni” apar în jurul găurilor formate (sau a atomilor suplimentari, după caz). Acest lucru creează un magnet microscopic de dispare instant atunci când voltajul este oprit. Efectul poate fi repetat de nenumărate ori prin pornirea şi oprirea curentului electric.

Sunt curios câte surprize mai ascunde grafenul. Această descoperire este total neaşteptată. Va trebui să mai aşteptăm câţiva ani, dar acest magnetism controlabil ar putea avea un impact mai mare decât cel prefigurat în cele mai optimiste scenarii”, afirmă profesorul Geim.

Deşi grafenul este studiat în laboratoare din întreaga lume, Manchester rămâne locul cu cele mai multe descoperiri referitoare la acest material uluitor. În 2015, în oraşul britanic va fi inaugurat National Graphene Institute, un centru de cercetare în valoare de 61 de milioane de lire sterline.

 

Reclame
Categorii: Actualitate, inedit, Stiinta & Tehnica | Etichete: , , , , , , , | 3 comentarii

Navigare în articol

3 gânduri despre „O nouă descoperire extraordinară despre materialul-minune al secolului al XXI-lea

 1. Catalin

  extraordinar! mai auzisem de el, dar nu chiar la nivel atomic, Tare mi-e teama, insa, ca se va amana vre-o 100 de ani aplicatiile(in toate domeniile, poate exceptand cel electronic) a acestui material, pentru a nu falimenta divizii industriale traditionale. Cred ca noi si copii nostrii nu vom apuca…

  • Nu cred ca mai întârzie cu aplicațiile…. Acest grafen deschide imense oportunități în toate domeniile dar mai cu seama în cel legat de stocarea energiei! Pregătesc un material despre aceste aplicații în sfera acumulatorilor.

   • Catalin

    tu iti dai seama cate firme si persoane lucreaza in industria orizontala a motoarelor si vehiculelor cu combustie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: