Catatumbo, furtuna „eternă”


Misteriosul „Relámpago del Catatumbo” (Fulger Catatumbo) este un fenomen natural unic în lume. Localizat în regiunea gurii de vărsare a râului Catatumbo în lacul Maracaibo, din Venezuela, fenomenul constă în descărcări electrice care formează arce voltaice înalte de peste 5 km, pe parcursul a 140-160 de nopți anual, câte 10 ore pe noapte și până la de 280 de ori pe oră.

Această furtună aproape permanentă se manifestă deasupra estuarului format în locul unde râul Catatumbo alimentează cu apă lacul Maracaibo și este considerată cel mai mare generator individual de ozon al planetei, evaluând după intensitatea fulgerelor dintre nori și frecvența lor ridicată.

Zona menționată are parte de circa 1.176.000 de descărcări electrice pe an, cu o intensitate de până la 400.000 de amperi și o vizibilitate de până la 400 km pentru fiecare fulger. Acesta este motivul pentru care furtuna este cunoscută și sub denumirea „Farul Maracaibo”, deoarece lumina generată de el a fost folosită de vase pentru navigație vreme de secole.

Coliziunea cu vânturile ce vin dinspre Munții Anzi cauzează furtunile de aici și fulgerele asociate lor, un rezultat al descărcărilor electrice prin gaze ionizate, în special prin metanul creat de descompunerea materiei organice din estuarul format. Fiind mai ușor decât aerul, gazul se ridică până la nori, alimentând furtunile.

Sursa: Stiinta si Tehnica

 

Anunțuri
Categorii: Actualitate, Alerte si fenomene meteo extreme, geografie, inedit | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: