Cea mai veche civilizație europeană a fost în România…


cucuteni-strip

Cea mai veche civilizație europeană a fost în România

Mai mult este una din cele mai vechi atestări din lume!

Un adevărat Eden egalitarian ar fi inflorit în partea central-estica a Europei acum aproximativ 7 000 ani. Savanții occidentali se declara fascinați de complexitatea și atributele străvechii culturi Cucuteni de pe teritoriul României. In prezent lumea științifică a ajuns să recunoască cultura Cucuteni drept prima civilizație a Europei.

Nu se poate ignora nici povestea  contestatelor „Plăcuțe de la Tărtăria”  care acum pot fi interpretate în altă cheie… Celebrele inscripţii de la Djemer-Nasr, Kis şi Uruk, de la Sumer, care-i determinaseră pe istorici să considere scrierea sumeriană drept cea mai veche de pe pământ, erau datate pe la 3300 i.H. Plăcuţele de lut ars descoperite de Nicolae Vlasa la Tărtăria, au fost datate, la rândul lor, prin diverse metode, la o vechime de aproximativ 7000 de ani, deci cu peste un mileniu mai “bătrâne” decât cele de la Sumer.

Așadar două areale cuprinse pe teritoriul României sunt posesoarele unor descoperiri arheologice de o importanță covârșitoare…

cultura_cucuteni2

Arheologii au denumit-o Cucuteni după satul cu același nume din apropierea Iasi-ului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii aparținând acestei culturi. Apoi urme ale civilizației Cucuteni s-au descoperit pe teritoriul Ucrainei lângă Kiev în anul 1897, unde a fost denumita Trypilia, ignorându-se cu buna știință că era vorba de una și aceeași civilizație Cucuteni, descoperită anterior în România.

cucuteni-muzeul de arta eneolitica piatra neamt 2
Artefactele sunt alcătuite din statuete de lut și vase din același material.
“Nici la ora actuala nu se cunoaște semnificația simbolurilor pictate pe vase, precum și rolul statuetelor care reprezinta forme umane și animale. Mai mult decât atât, nu cunoaștem cu exactitate modul cum acei oameni își tratau morții, în ciuda excavațiilor recente nu am descoperit nici un mormânt sau loc de cremație” declara Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal Național din Iași, în cadrul conferinței de presă premergatoare expoziției din Vatican.

cucteni_1
Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Conform descoperirilor, oamenii culturii Cucuteni au fost primii care trăiau organizați în așezări mari. Aceste proto-orase de Cucuteni erau alcătuite din clădiri aranjate în cercuri concentrice. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350 000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei. Producțiile lor artistice erau dominate de linii repetate, cercuri și spirale care creau un efect de iluzie optică pe vasele care erau împodobite în acest mod unic.

ceramica-de-cucuteni-thumb-518-0-192
Nici una dintre statuetele antropomorfice descoperite nu prezintă trăsături grotești sau furioase. Rarele statuete masculine au fetele acoperite de măști, în timp ce statuetele feminine sunt au picioare lungi și zvelte, sunt grațioase, fără măști și prezintă tatuaje pe corp.
Nu exista statuete cu sclavi înlănțuiți sau figurine sacrificate, un semn clar al unei civilizații egalitariene și pacifiste, conform opiniilor istoricilor.
“Cunoașterea aprofundata a acestei culturi este foarte importanta…Suntem mândri că aici a apărut cea mai importantă si avansată cultură neolitică din întreaga lume” afirma Romeo Dumitrescu, președintele fundației Cucuteni pentru Mileniul trei, din București.

Si foarte probabil și prima scriere din lume… spunem noi!

Sursa : Discovery

Reclame
Categorii: Actualitate, Arta, geografie, inedit, istorie | Etichete: , , , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Cea mai veche civilizație europeană a fost în România…

  1. Catalin

    din cate stiu eu sunt si altele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: