Avertisment NASA!


 

soare

NASA avertizează că în acest an activitatea solară atinge maximul! Acest eveniment se petrece odată la 11 ani și marchează sfârșitul unui ciclu solar precum și debutul unuia nou.

Supravegherea permanentă a Soarelui demonstrează ca acest an va fi plin de evenimente generate de steaua noastră.

Începând cu această lună, centurile magnetice ale Soarelui au început să se deplaseze foarte rapid, fenomen ce prevesteşte apariţia unei furtuni. Informaţiile colectate de satelitul NASA THEMIS indică faptul că un strat gros de 6 kilometri de particule solare s-a acumulat în partea exterioară a magnetosferei, stratul protector al Pământului, creat de câmpul magnetic. Magnetosfera ar trebui să blocheze aceste particule solare, doar că această acumulare pare să fie cu 30%-50% mai puternică decât furtunile din anii 1850 şi 1950.

Omenirea nu poate face nimic pentru a preveni această furtună, însă oamenii se pot pregăti. NASA a lansat avertismente către liniile aeriene, companiile producătoare de energie electrică şi cele din domeniul telecomunicaţiilor, detaliind daunele care ar putea avea loc. În 2005, o furtună solară minoră a forţat linia aeriană United Airlines să aleagă noi trasee pentru 26 de zboruri, cu un cost de 100.000 de dolari per zbor, pentru a evita traversarea Polului Nord. Dacă avioanele ar fi menţinut rutele polare, sistemele de navigaţie ar fi încetat să funcţioneze.

„Nu este uşor să faci o prognoză a «vremii» de pe Soare. Mai mult, acest proces nu este înţeles pe deplin. Prezicerea viitorului este ceva ce, din nefericire, ştiinţa nu poate face. Totuşi, ştiinţa ne poate oferi unele scenarii potenţiale, referitoare la lucrurile care s-ar putea întâmpla”, a explicat Lopez.

Dar ce se întâmplă dacă o furtună solară de proporţii se îndreaptă spre noi? Transformatoarele cu voltaj mare, care gestionează cantităţi uriaşe de energie, necesită luni pentru construire. Prin urmare, dacă transformatoarele ar fi afectate de evenimentele solare, atunci problemele legate de penele de curent vor fi rezolvate abia în decursul a câtorva ani.

Transmisiunile de date provenite de la unii sateliţi ar putea fi afectate şi ele, cauzând probleme la nivelul imaginilor realizate, iar o pană a reţelelor de comunicare de înaltă frecvenţă din regiunile polare ar face ca navigarea să fie imposibilă în unele cazuri.

„Ca urmare a «exploziei» de dispozitive electronice – ce se găsesc în telefoane mobile, computere şi automobile – înregistrate în ultimii 20 de ani, am devenit foarte vulnerabili la evenimente solare precum cele prezise”, a explicat profesorul John A. Bloom de la Universitatea Biola.

http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=151653121

Sursa: Fox News, DESCOPERĂ.RO

 

Anunțuri
Categorii: Actualitate, inedit, Stiinta & Tehnica | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: