Pomana Porcului…


Obicei din străbuni, Pomana porcului, este denumirea pe care o poartă masa de mulțumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului de la rude, vecini, prieteni, și este oferită după terminarea treburilor de către gazdă. Înaintea sărbătoririi Nașterii Domnului Iisus Hristos, de Ignat, gospodarii creștini obișnuiesc să taie porcul crescut întregul an, în vederea obținerii cărnii și a preparatelor din carne necesare praznicului Nașterii Domnului. După terminarea tăierii, sortării, preparării specialităților din carnea de porc, gazda casei invită toți oamenii care au ajutat la tăierea porcului la masă. Felul de mâncare tradițional, numit Pomana porcului, este obținut prin prăjirea bucăților de carne (bucăți de mușchi, ficat, slănină, coastă, falcă, reprezentând toate părțile animalului sacrificat) în grăsime.

Timp de preparare – 1 oră și jumătate

Complexitate redusă

Ingrediente:
1 – 2 kilograme carne porc (bucăți de mușchi, ficat, slănină, coastă, falcă, pulpă)
5 – 6 caței de usturoi
1 – 2 litri de apa
sare, piper, boia de ardei, cimbru

Se pot folosi și cârnați de casă!

 

 

 

taiere-porc-3
taiere-porc-4taiere-porc-16taiere-porc-18

Mod de preparare:

In momentul tăierii porcului de Ignat, în timpul tranșării acestuia, se aleg bucăți de carne din ceafa, pulpa, de pe burta, de mușchi, ficat, slănină, coastă, falcă  bucăți de slănină, în jur de 1-2 kilograme, în funcție de cate persoane ajuta la treaba, care se taie bucăți potrivite și se pun la prăjit într-o tigaie sau ceaun de tuci.
PC107701
2
Alivenci-32-800x599
PC107724
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Se lasă să se prăjească la foc mic, amestecând din când în când până când începe slănina să se topească. Se adaugă usturoiul zdrobit, cimbru, sare, piper, boia de ardei (după gust) și o ceașcă de apa, în jur de 100 ml. Se lasă sa clocotească apa pana scade și carnea este frumos rumenita. Bineînțeles ca la acest preparat merge și o mămăliguță preparata din apa, sare și mălai. Se lasă la făcut și se servește când porcul este terminat de tranșat, începutul fiind cu o țuică fiarta, iar preparatul asezonat cu murături asortate de sezon.
Craciun_Maramures_carnati_000

Tradițional masa se așază afară după spălarea și curățarea tuturor urmelor sacrificiului sau ale procesului de preparare a cârnaților, caltaboșilor, tobei, etc. Se mănâncă în picioare și alături de mâncare se servește țuică tradițională sau rachiu de cazan.

 

Poftă bună!

 

Categorii: Actualitate, Hi, inedit, Rețete de Crăciun | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: