Cozonac Bucovinean!


Timp de gătire – 180 Minute
Complexitate – Ridicată

Ingrediente:

  • 1 kg faina 000
  • 11 galbenusuri
  • 2 albusuri
  • 300 gr zahar
  • 1 pachet unt 80% grasime
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 300-400 ml lapte
  • 2 cuburi drojdie proaspata (50 gr)
  • coaja de la o lamaie si o portocala
  • 50 ml rom (sau o fiola) si o fiola esenta vanilie
  • 1 lingurita plina de sare
  • 1 lingurita otet

Umplutura:

  • 500 gr nuca
  • 250 gr zahar
  • 2 linguri cacao
  • 6-7 albusuri batute spuma tare
  • 1 fiola esenta rom

Mod de preparare:

In afara laptelui, toate ingredientele trebuie scoase cu o seara inainte la temperatura camerei, inclusiv drojdia. Zaharul se amesteca cu coaja de lamaie, portocala, esentele, sarea, otetul, galbenusurile si albusurilor, se acopera cu folie alimentara si se lasa la temperatura camerei.

drojdie si lapte

Astfel se va intensifica culoarea galbenusurilor si se vor infuza aromele. Se oparesc 2-3 linguri de faina cu jumatate de cana de lapte clocotit,se amesteca energic sa nu ramana cocoloase,se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Drojdia se lichefiaza cu 2 lingurite de zahar si apoi se amesteca cu faina oparita si se lasa sa creasca 15 minute.

galbenus

E important sa nu depasiti timpul, altfel drojdia va pierde din puteri. Se cerne faina intr-un vas incapator, se adauga galbenusurile cu zahar,3/4 din lapte(nu puneti tot laptele odata) si topiti separat untul cu uleiul. Omogenizati bine si incepeti sa framantati prin impaturire, adaugand din cand in cand unt topit. Cel mai important factor pentru reusita unui aluat e consistenta lui, fie ca faceti gogosi sau cozonac. El trebuie sa fie moale,usor lipicios pentru ca dupa adaugarea grasimilor sa devina compact, cu un aspect uniform si omogen si elastic: daca apasati cu degetul, aluatul trebuie sa revina repede la forma initiala. Una peste alta, nu sunt necesare mai mult de 30 de minute de framantat, iar daca aveti masina de paine sau robot, si mai bine.

faina cernuta

Se pune intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara sau un stergar curat, ferit de variatii mari de temperatura. Fiind un aluat greu, incarcat, ii va lua trei ore sa creasca bine, nu va grabiti, iar daca nu e foarte cald in bucatarie poate si mai bine de atat. Intre timp pregatiti umplutura, amestecand nuca macinata foarte fin cu zaharul, albusurile spuma tare si esenta de rom.

nuci si alune

Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in doua parti( pentru 2 cozonaci) si apoi inca in doua daca vreti sa ii faceti impletiti. Se ung cu multa umplutura pana aproape de margini, se ruleaza, se impletesc si apoi se pun in tavi la crescut inca 45 de minute.

rulouriimpletire-cozonac-pufos-cu-nuca

Dupa ce au crescut, se ung cu albenus, se presara cu mac si zahar tos si se adauga jumatati de nuci pentru a-i orna. Se coc aproximativ 50 de minute, chiar o ora, in functie de cuptor, eu ii incerc cu un betisor pentru frigarui pe care in infing exact in milocul cozonacului.

Cozonac-

El trebuie sa iasa curat, deloc umed. Daca nu va plac pudrati cu zahar, cand ii scoateti din cuptor, treceti un cub de unt peste coaja ca sa la “faceti fata”.

felie cozonac

O minune!

Pofta buna!

Categorii: Actualitate, Hi, inedit, Rețete de Crăciun | 5 comentarii

Navigare în articol

5 gânduri despre „Cozonac Bucovinean!

  1. abdul tania

    cozonacul moldovenesc e cel mai bun multumim de reteta !

  2. Liliana

    Cel mai bun cozonac pe care l-am mancat si facut vreodata!Multumesc pentru reteta!Excelent!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: