Bradul de Crăciun 2012!!!


Din plastic sau natural, miniatural sau imens, bradul nu lipsește din nici o casă (case cu copii) în Sfânta seara a Crăciunului și cu o nerăbdare crescută așteptam înfrigurați cu mic și mare momentul magic al împodobirii bradului.

 Craciun-Fericit

Beteala, globulețele colorate ce sclipesc în lumina lumânărilor și a luminițelor colorate ce dau parca viata bradului, steaua vestitoare a Nașterii Domnului Iisus cocoțată în vârful bradului, îngerașii care ne îndeamnă să trăim emoțiile Nașterii Pruncului Sfânt, toate ne anunță Seara cea Mare.

După zilele de Crăciun, bradul rămâne ca decorațiune de sezon, ca motiv de mândrie (mai ales pentru gospodinele cochete din ziua de azi) sau pentru că nu se indura să-l arunce prea repede. Oricum, în cele mai multe din casele romanilor există obiceiul ca bradul să fie aruncat (ars în foc spre distracția copiilor) înainte de Boboteaza, urmând să primenească locuința pentru sărbătoarea Botezului Domnului. In acel moment nostalgia pomului de Crăciun este alungată spre a se face loc Noului An în deplinul sens al cuvântului.

 

Ca multe alte tradiții și ritualuri străvechi legate de sărbătorile de iarna și semnificația pomului de Crăciun îmbină elemente creștine și elemente păgâne. De timpuriu, popoarele – în special popoarele nordice – au fost fascinate de plantele care rămâneau verzi și iarna. Ele erau considerate a poseda ceva magic, devenind simbolul trăiniciei, al perenității și al prosperității. Egiptenii, romanii, popoarele nordice foloseau bradul în practici magice rituale menite a-i feri de spiritele rele, de nenoroc și de boala. Crengile de brad erau așezate la ferestre și uși, pentru a proteja casa și familia. Data la care erau practicate aceste obiceiuri era solstițiul de iarna, moment in care soarele își pierdea din putere, ziua se micșora, iar vegetația se usca. Simbol al vieții veșnice și a puterii regeneratoare a naturii, bradul avea puterea de a alunga frigul și întunericul, de a vesti revenirea la viata a vegetației. Adus aproape de oameni, în intimitatea căminelor lor, bradul era adorat, împodobit și devenea astfel centrul evenimentelor familiale.

Împodobirea bradului cu ocazia nașterii Mântuitorului Iisus este o tradiție care se pare ca provine din Germania secolului al XVI-lea. Astfel, semnificația pomului de Crăciun intial nu a fost strict legata de nașterea lui Iisus. Cel care a avut primul ideea de a atârna lumânări în brazi se pare ca a fost Martin Luther, inițiatorul Reformei protestante, impresionat fiind de frumusețea unei păduri de brazi si de scânteierea stelelor printre crengile lor. Dorind sa aibă tot timpul aceasta imagine în fata ochilor, a așezat lumânări pe un brad, recompunând astfel priveliștea admirata de el în mijlocul casei sale. Tot din Germania provine beteala, pe lângă care se mai așezau mere, bomboane si alte podoabe.

Tradiția creștină a preluat bradul ca obiect al ritualurilor efectuate de Crăciun și datorita formei sale triunghiulare, cu trimitere spre Sfânta Treime, dar și datorita simbolisticii sale complexe, de protector și garant al fertilității. Bradul trebuie împodobit în noaptea de Ajun. Semnificația pomului de Crăciun se refera și la verdeața sa – care este semnul vieții veșnice, iar faptul ca el este tăiat – deci sacrificat – este efectul magic protector și garanția ca vitalitatea sa este transmisa familiei care îl are în casa. Inițial, bradul era împodobit la romani cu boabe de fasole albe și hârtie creponata de culoare roșie și alba – culorile tradiționale ale acestei sărbători, semnificând viata și moartea (rosu – sânge) și puritatea, curățenia sufleteasca cu care întâmpină creștinul sărbătoarea nașterii Mântuitorului (alb – puritate).

In tradițiile romanilor, semnificația pomului de Crăciun este strict legata de simbolistica acestui copac maiestuos. Bradul simboliza pe vremuri atât forța, puterea regeneratoare a naturii, viata fără de moarte, cat și fertilitate, judecata și pomana. A existat obiceiul tradițional conform căruia romanii împodobeau un brad la înmormântarea unui om tânăr, ca simbol pentru comuniunea acestuia cu natura și învierea sa spirituala în viata de apoi – de aici denumirea de “pomul vieții”. Pe atunci, bradul era împodobit uneori cu colaci comestibili, bomboane, mere și se dădea pomana pentru sufletul decedatului unui om sărac.

In contextul sărbătorilor de iarna, momentul împodobirii bradului este cel mai important pentru cei mici. Se spune chiar ca Mos Crăciun însuși aduce bradul gata împodobit în noaptea de Ajun. Nu trebuie sa existe casa unde sa nu fie brad, oricât de mic sau de sărăcăcios împodobit.

In epoca moderna, bradul de Crăciun a devenit centrul vieții familiale în perioada sărbătorilor de iarna. Împodobirea lui este un ritual la care participa toată familia, în jurul lui se canta colinde, sub el se așează darurile pentru cei dragi. Semnificația pomului de Crăciun este complexa: simbol al celebrării venirii lui Iisus pe lume, el este de asemenea expresie a bucuriei și a exuberantei, a bucuriei de a dărui, a generozității și bunătății creștinești. A devenit un obicei respectat în întreaga lume ca de Crăciun sa dăruiești, sa fii mai bun și mai tolerant. Bucuria de a trai este mai intensa, lumea întreaga este mai senina, mai înțelegătoare. Este ceea ce se numește „ spiritul Crăciunului”. Bradul împodobit este de obicei martorul, spectatorul mut al tuturor acestor evenimente legate de bucuria de a dărui și de a primi daruri. In multe zone se spune ca dacă într-o casa nu exista brad, atunci Mos Crăciun nu mai vizitează acea casa, deci nu vor mai fi daruri, bucurie și veselie. O familie unita în jurul bradului de Crăciun este un spectacol frumos și unic. Mai mult, mirosul de cetina, aromat și înviorator, are chiar un efect terapeutic. Ne oferă certitudinea ca ritualurile sărbătorilor de iarna încă se desfășoară după regulile cunoscute, ca ne putem bucura de tot ce ne oferă ele împreună cu cei dragi.

Împodobit cu beteala, instalații sclipitoare și globuri colorate, bradul de Crăciun este însăși căldura și stabilitatea căminului care îl găzduiește. De la an la an, apar “mode” noi de a împodobi bradul de Crăciun: culori diferite, modele de globuri și de beteala, chiar brazi artificiali gata împodobiți. Cele mai populare mode sunt acelea de a împodobi frumosul pom fie în rosu și argintiu – culorile tradiționale ale Crăciunului și ale Mosului, fie în rosu și auriu, fie în toate culorile posibile! Oricum ar fi însă, bucuria Crăciunului nu este întreagă dacă în centrul casei nu tronează bradul împodobit.

Semnificația pomului de Crăciun în ziua de astăzi se leagă de rolul sau de a unifica familia în cadrul acestui frumos ritual: toți membrii participa cu veselie la aceasta activitate plăcută, când uita de probleme, de certuri, de stresul zilnic. Luminile vesele și aroma încântătoare a acestui falnic arbore luminează viețile și aduc în fiecare casa un strop din “magia” Crăciunului. In special pentru copii, pomul de Crăciun este elementul-cheie al întregii sărbători: fără acesta nu se poate vorbi de Crăciun, caci sub brad bătrânul Mos va aduce darurile și tot sub brad le vor primi și desface cei mici!

In final, semnificația pomului de Crăciun trebuie sa rămână aceasta: simbol al dragostei, al dăruirii și al unității familiale! Acest frumos obicei ne permite sa rămânem în suflet copii și sa nu uitam niciodată sa fim veseli, sa fim generoși și sa iubim! De aceea, atât copiii, cat și adulții iubesc pomul magic și se strâng an de an în jurul sau, pentru a petrece măcar o seara în familie, departe de probleme și de tristețe!

2012-champagne-and-sparkles_550x5502012-cookie-confections_550x5502012-telluride-sleigh-ride-2_550x5502012-telluride-sleigh-ride-1_550x5502012-candy-wonderland_550x550

Pentru anul 2012 tridimensionalitatea și lumea virtuala este semnul marcant al designului bradului de Crăciun, spectrul culorilor și al accesoriilor concentrându-se în jurul acestor concepte.

Reclame
Categorii: Actualitate, Hi, inedit, istorie | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: