Mitul obligativităţii consumului a minimum doi litri de apă pe zi…


In urmă cu câteva zile discutam în familie pe tema consumului a minimum 2 litri de apă, recomandat de specialiști. Eu personal am considerat că această limită este creată artificial deoarece nu cred că poate fi benefică și unei persoane de 50 kg și unei persoane de 100 kg. O altă întâmplare de care mi-am amintit se petrecea în Thailanda…Acolo un litru de apă costa mai mult decât un litru de benzină și în discuțiile cu un partener de afaceri local am întrebat de ce guvernul lor nu implementează un program prin care să purifice apa de la chiuvetă în asa fel încât să devină potabilă. Răspunsul lui a fost sec și surprinzător…

„Un astfel de program ar distruge sute de mici afaceri ale celor care îmbuteliază apă tratată!”

Daily Mail scrie că persoanele care beau doi litri de apă pe zi, crezând că acest lucru le ajută să slăbească, „îşi pierd timpul”. Nutriţionistul australian Spero Tsindos a declarat, într-un interviu citat de publicaţia din Marea Britanie, că această idee are în spate „interese ascunse”.

Tsindos remarcă faptul că vânzările de apă îmbuteliată au crescut pe măsură ce organizaţiile de sănătate au început să recomande tot mai mult consumul a minimum doi litri de apă pe zi.

„Nu există nicio dovadă ştiinţifică a faptului că doi litri de apă consumaţi zilnic aduc beneficii sănătăţii. Celulele nu vor fi mai hidratate, singurul efect al celor doi litri de apă consumaţi ar fi că diluează urina”, a comentat sec specialistul.

El spune că, într-adevăr, este recomandat consumul a minimum doi litri de fluide în fiecare zi, dar că termenul „fluid” a fost înlocuit în mod eronat cu „apă”. „Acum 30 de ani, nu vedeai pe nimeni cu apa după el pe stradă. Acum, sticla de apă a devenit un accesoriu”, spune Tsindos.

Un alt mit dărâmat: ceaiul şi cafeaua nu deshidratează

În interviu, nutriţionistul a dărâmat încă un mit: acela că lichide precum ceaiul sau cafeaua duc la deshidratare. „Ceaiul şi cafeaua contribuie şi ele la necesarul zilnic de fluide al oamenilor. Ele nu deshidratează, chiar dacă au cafeină. Ar trebui să bem atât apă, cât şi alte fluide, dar şi să consumăm fructe sau legume şi să avem o dietă scăzută în calorii”, sunt sfaturile lui Tsindos pentru o viaţă sănătoasă.

Cu toate acestea, dieteticianul Carrie Ruxton spune că apa are un rol foarte important în dietă. „Cine bea un pahar de apă înainte de masă are un apetit mai scăzut şi este mai activ”, susţine Ruxton.

Un purtător de cuvânt al producătorilor de apă îmbuteliată din Marea Britanie susţine că apa este cel mai simplu şi sănătos mod de hidratare. „În plus, dacă oamenii care beau apă plată aleg să cumpere produse britanice, este cu atât mai bine”, conchide purtătorul de cuvânt.

Astfel se conturează ideea că multe „sfaturi” ale specialiștilor sunt doar „geniale idei de marketing” menite să inducă obiceiuri profitabile. Surse medicale au confirmat ca cele mai bune lichide pentru hidratare sunt cele obținute din fructe. Anumite legume şi fructe zemoase hidratează organismul de două ori mai eficient decât un pahar cu apă, fiind şi o gustare revigorantă pe timpul lunilor fierbinţi de vară.

Campionul absolut se pare ca este pepenele verde.

Cu toate acestea sunt sigur că toți ați exclamat când ați băut un pahar de apa rece pe caniculă:

  „Ah ce buna este apa!”

Ionuț Păun

Anunțuri
Categorii: Actualitate, Comentarii, inedit, Sanatate, Şansă la viaţă | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: