Supercomputere…


In lume exista un interes major pentru a avea instalata o putere de calcul cat mai mare!  Americani vor recupera în curând coroana pentru „cel mai rapid supercomputer din lume.”  National Lab intenţionează să dezvăluie supercomputerul „Titan” , în 2012, care ar detrona din pozitie viteza de calcul a titularului Tianhe-1A un supercomputer din China, precum şi toţi concurenţii anteriori. „Titan” este conceput pentru a rontai 20.000 de trilioane de calcule (de 20 de petaflopi) pe secundă, conform PhysOrg.  Supercomputerul Chinei Tianhe-1A , care poate face 2.500 de trilioane de calcule (2.5 petaflops) pe secundă va fi depășit de aproape 10 ori.

Astfel de calcule  arata uimitor pe o scară normal umană. Ar fi nevoie de 120 de miliarde de oameni, cu 120 de miliarde de calculatoare și de 50 de ani pentru a face ceea ce supercomputerul Titan ar putea face într-o zi. Titan va costa 100 milioane dolari și este de aşteptat să-şi asume sarcina de calcul pentru gestionarea sistemelor complexe de control pentru Departamentul de Energie al SUA. Odată completata rețeaua de calculatoare Cray, s-ar alătura verilor sai ceva mai lenți, de la Oak Ridge National Laboratory din Oak Ridge, Tennessee. Supercomputerele vor putea obține cu viteza lor si ajutate de softuri specializate predictii nebanuite si calcule in zona fractalilor.Pentru interconectare va fi nevoie de cele mai avansate tehnologii, care vor permite transferul de date mai rapid, între diferitele unitati. În acest caz, Titan ar folosi  interconectarea GemeniXE, care a debutat anul trecut.Titan, dar nu poate fi singur în 2012.

IBM, are de asemenea, planuri pentru a lansa propria sa masina de 20 petaflop, denumit Sequoia, de la Laboratorul National Lawrence Livermore din California, în acest an. Sequoia se va concentra pe simulari de explozii nucleare, în scopul de a elimina din lumea reală de testele atat de nocive. Ţări cum ar fi Japonia şi China continuă să construiască supercomputere extraordinar de rapide, şi astfel nu există nici o garanţie cu privire la cat de mult poate păstra Statele Unite coroana supercalculatoarelor.

Pentru moment, oamenii de stiinta din SUA  se pot concentra asupra dezvoltării acestor supercalculatoare și pot continua sa vina cu nume superlative pentru supercomputere lor: Jaguar, Kraken şi Titan sunt înregistrate ca denumiri ale viitoarelor supercalculatoare americane.

Se pare ca aceasta imensa capacitate de calcul va permite predicția unor fenomene fizice, atmosferice sau ar putea ordona sau anticipa haosul!

Teoria haosului (sau teoria sistemelor complexe) este o ramură a matematicii și fizicii moderne care descrie comportamentul anumitor sisteme dinamice neliniare, acelor sisteme care prezintă fenomenul de instabilitate numit sensibilitate față de condițiile inițiale, motiv pentru care comportamentul lor pe termen relativ lung (deși se conformează legilor deterministe) este imprevizibil, adică aparent haotic (de unde și denumirea teoriei).

Ionuț Păun

Anunțuri
Categorii: Actualitate, inedit, Stiinta & Tehnica | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: