Super-vulcanul din inima Europei…


Casele albe, simbolurile insulei Santorini, s-ar putea să nu rămână întotdeauna la fel. Frumoasele clădiri sunt construite la marginea unei vulcan imens subacvatic, învinovăţit pentru distrugerea civilizaţiei minoice din Creta.

Acum circa 3.600 de ani, în apogeul civilizaţie minoice, vulcanul din Santorini a provocat una dintre cele mai mari erupţii din istorie. Explozia a îngropat toate insulele din apropiere în munţi de cenuşă şi a provocat un tsunami gigantic care a devastat Creta.

Vulcanul a tot erupt, apoi, până în 1950. După care, 60 de ani de linişte. Vulcanul s-a trezit în 2011, provocând mai multe cutremure. Când geologii au analizat mai bine situaţie, au observat că şi pământul se umfla, ca şi cum gigantul adormit ar fi căscat.

Cutremurele şi deformările de teren observate în 2011 şi la începutul lui 2012 sunt fără precedent, de la ultima erupţie, din 1950. Asta nu înseamnă, neapărat, că va şi erupe în curând. Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt, în 2010, după aceleaşi simptome, însă Long Valley, din California, respiră greu încă din 1980, însă încă nu a erupt.

Ce se va întâmpla în Santorini?

Într-o analiză recentă a vulcanului, publicată în revista Geophysical Research Letters, oamenii de ştiinţă estimează că cea mai recentă „umflare” a vulcanului este cauzată de acumularea a 14,1 milioane de metri cubici de magmă într-o cameră aflată la 4,5 km sub suprafaţă, arată Discovery News.

Sună mult, însă, în realitate reprezintă doar 0.03% din volumul estimat în erupţia monstruoasă din anul 1650 î.HR.. Aşa că, dacă vulcanul din Santorini va erupe, va fi un eveniment relativ blând, spun cercetătorii.

Ei avertizeză, însă: „Mai periculos este efectul cenuşei vulcanice şi activitatea seismelor, care ar putea dăuna caselor, provocând alunecări de tereni şi tsunamiuri locale, ce ar putea fi periculoase pentru traficul naval local, din apropierea vulcanului”.

Santorini a erupt de mai multe ori cu variate cantități degajate. Scriitorul antic Strabo este primul care a menționat erupțiile vulcanice și a descris apariția unei noi insule în jurul anului 197 î.Hr.. În continuare au avut loc opt erupții vulcanice în anii 46/477261570157317071711186618701925192819381941,1950 fiind cea mai recentă erupție.

Seismologii si vulcanologii au inceput să monitorizeze foarte atent activitatea seismica ce are loc în ultima săptămână în Santorini.

În timp ce comunitatea ştiinţifică incearca sa para liniştitoare , Institutul de Geodinamica, Observatorul Naţional din Atena, a decis să aşeze în Insulele Ciclade 5 seismografe pentru monitorizarea atentă a fenomenului. Unul va fi amplasat pe insula Kameni, trei de-a lungul crestei de munte şi pe o plajă.

Activitatea neobişnuită a fost înregistrata în vulcanul Thera din cauza magmei care se ridica din partea de jos a craterului vulcanului odata cu creşterea presiunii in con.

Cutremurele care apar sunt de mica intensitate, dar parerea oamenilor de stiinta e ca adâncimea de focalizare este mai aproape de suprafata insulei.

Fenomenul se explică prin ridicarea de magma din partea inferioara a vulcanului care creeaza presiune pe interiorul conului de crater.

Activitatea vulcanică este de scurtă durată, cu o progresie lenta, dar în ultimele săptămâni un miros caracteristic de ou stricat devine tot mai intens.

Sulful există în abundenţă în subsolul unei insule vulcanice.

Să ne reamintim faptul că există trei vulcani activi în zona Helladicul. Vulcani de Milos, Santorini şi Nisyros.

Acum 3500 de ani, o eruptie teribila a vulcanului Thera, pe care geologii o consideră ca fiind una dintre cele mai puternice care au schimbat vreodată cursul istoriei a popoarelor antice mediteraneene.

Dupa ce  vulcanul a explodat pe insulă (care dupa Platon a fost pierdutul Atlantis) , tsunami-ul a ajuns la ţărmurile din Creta si a distrus civilizatia minoica, care la acel moment a fost lider în bazinul Mării Mediterane.

Schimbările de mediu care au avut loc au fost resimţite în întreaga lume, ajungând chiar şi în China şi, eventual, America de Nord şi Antarctica. În istorie toate aceste dezastre sunt legate de unii istorici şi de legenda Atlantidei şi povestea biblică a şapte plăgi ale lui Faraon, cu exodul ulterior din Egipt .

Istoricii şi arheologii par nedumeriti cu privire la data la care a explodat vulcanul din Santorini, eventual undeva între 1645 şi 1500 î.Hr. Nu există nici o dovadă despre ceea ce s-a intamplat cu adevarat, dar oamenii de stiinta sunt capabili să facă comparaţii de o evidenţă detaliată cu vulcanul Krakatoa în Indonezia în 1883.

Eruptia puternica a lui Krakatoa a ucis mai mult de 40.000 de oameni in doar cateva ore, a determinat un tsunami gigant de 12 metri, a ejectat lavă în diferite părţi ale Asiei, a cauzat o scădere a temperaturii de pe tot globul si a creat apusuri de soare ciudat colorate timp de 3 ani. Dovezile sugerează că explozia a fost auzita la  3000 mile distanţă.

Eruptia lui Thera a fost de patru-cinci ori mai puternica decât cea din Krakatoa, în conformitate cu estimarile geologilor, şi energia a fost echivalenta cu explozia simultană a mai multor bombe atomice .

Ionuț Păun


Anunțuri
Categorii: Actualitate, geografie, inedit, istorie | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: