Piloți excelenți cu tehnica depășită și rezultate uimitoare!


Piloții români au făcut instrucție cu americanii și bulgarii la Thracian Star. Adică au măturat cerul cu ei!

MiG-urile româneşti, “inamicii” F-16 într-un exerciţiu din Bulgaria

Dar ceea ce nu se stie este urmatorul fapt! Romania a participat la exercitiu cu doua celule, patru avioane, si a avut drept adversar atat MIG-urile 29 bulgare, cat si F-16 americane. Frumusetea si tristetea, intr-un singur cuvant: EXCELENTA! Asa putem descrie evolutia baietilor nostri cu batranele lor MIG-21 Lancer. In primul exercitiu, de tip on head, adica o infruntare frontala fata-n fata, Mig-urile romanesti au incadrat si distrus, virtual vorbind, doua avioane MIG-29 bulgare, inainte ca bulgarii sa-i vada pe ai nostri! Pur si simplu au fost hacuiti fara sa stie ca erau deja vanati. Fabulos.

MIG-21 Lancer C, Foto: RoAF

Mai mult decat atat, nici americanii nu au avut o soarta mai buna, celula lor de F-16 lor fiind “doborata” cu ceva timp inainte ca yankeii sa-i vada, pe radar, pe romani. Un succes enorm si un foarte mare motiv de mandrie!

Dar si de tristete. Avem super piloti, desi avem doar niste epave de avioane. Stau si ma gandesc cum ar fi stat lucrurile daca romanii aveau si ei F-16 50/52, sau Gripen C/D?!

PS Cel mai probabil si radarul ELTA EL/M 2032 de la bordul MIG-21 Lancer…are si el partea lui de vina!


Si acum articolul din Cotidianul, despre contextul exercitiului

Presa bulgară speculează ca aviaţia americană se antreneaza împreună cu forţele din România şi Bulgaria, potenţiali cumpărători de F-16 la mâna a doua, pentru un posibil atac in Siria. MiG-urile 21 româneşti joacă rolul inamicilor Occidentului în cadrul celui mai mare exerciţiu aviatic din Bulgaria

În perioada 18 aprilie-11 mai, în Bulgaria se desfăşoară exerciţiul aviatic Thracian Star, cel mai mare de acest tip la care a participat aviaţia militară bulgară. La exerciţiu iau parte 32 de aparte F-16 de la baza militară americana de la Aviano, precum şi aparate MiG-21 ale Forţelor Aeriene din România şi Bulgaria, MiG-29 şi Suhoi 25 ale forţelor bulgare. Din cauza numărului mare de avioane americane, presa bulgară a scris că întreaga bază de la Aviano s-a mutat pentru o lună lângă Plovdiv.

Informaţia participării aviaţiei române a fost oferită de publicaţia 24 de Ore. Presa bulgară relatează că exerciţiul va cuprinde lovituri ale avioanelor F-16 americane asupra zonei de instrucţie de la Koren, în timp ce avioanele Bulgariei vor încerca să protejeze forţele SUA de loviturile inamicilor, al căror rol va fi jucat de piloţii români.

Joi, un avion MiG-29 al forţelor bulgare s-a prăbuşit în timpul exerciţiului. Piloţii s-au catapultat la timp.

Obiectivul oficial al exerciţiului este sporirea interoperabilităţii forţelor din cele trei ţări NATO.

În timp ce in Bulgaria se desfăşoară acest exerciţiu, pe 22 aprilie aviaţia rusă a început să survoleze spaţiul aerian al României şi Ungariei, în baza tratatului Cer Deschis.

Exerciţiul Thracian Star poate urmări nu numai îmbunătăţirea interoperabilităţii, ci şi familiarizarea piloţilor americani de F-16 cu aparatele de producţie sovietică MiG-21, MiG-29 şi Su-25, cu care SUA şi aliaţii s-ar putea confrunta în ţările baltice, în Caucazul de Sud sau regiunea Mării Negre. Baza de la Graf Ignatievo poate fi fosită în operaţiuni în Georgia sau Siria.

Există şi precedente, pentru că F-16 staţionate la Aviano au participat la războiul din Bosnia, în 1994-1995, la campania de bombardare a Iugoslaviei, în 1999, sau la misiuni in Irak.

Exerciţiul Thracian Star vine după vizita din februarie a secretarului de Stat Hillary Clinton la Sofia, urmată de vizite ale generalului american Mark Schissler, responsabilul pentru planificare al US European Command de la Stuttgart. Tot atunci a sosit la Sofia asistentul secretarului de Stat, James Townsend. Publicaţia bulgară Standart News scria în acest context că “aceasta vizită extraordinară a alimentat zvonurile despre o viitoare operaţiune în Orientul Mijlociu şi despre formarea unei coaliţii de tipul celei împotriva Irakului, în 2003”.

Aviaţia siriană este dotată cu avioane MiG, Suhoi, Antonov şi Iliuşin.

Pe 23 februarie, cinci bombardiere strategice ale aviaţiei Federaţiei Ruse au alertat forţele aeriene din Turcia şi Bulgaria, după ce au zburat la limita spaţiului aerian al celor două ţări, zburând deasupra Mării Negre. Poate fi vorba despre un test al capabilităţilor de poliţie aeriană şi al voinţei statelor din flancul sudic al NATO, având în vedere că în România şi Bulgaria se află baze militare americane, fapt criticat în mod constant de Moscova.

Niciun avion bulgăresc nu s-a ridicat atunci de la sol. Presa bulgară scria că bombardierele Tu-22 au provocat alertă şi în Turcia, informaţii neoficiale arătând că aviaţia turca a ridicat două avioane F-16 pentru a escorta bombardierele ruseşti.

Autor: George GMT

Sursa Cotidianul si RoMilitary

Foto: militaryphotos.net

Anunțuri
Categorii: Actualitate, inedit, Stiinta & Tehnica, Tehnică militară | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: