Imaginaţi-vă un „nisip inteligent” care poate lua orice formă. Savanţii de la MIT sunt aproape de a-l inventa.


Roboți minusculi care se pot uni pentru a forma unelte funcţionale iar apoi se despart pentru a lua alte forme ar putea fi disponibili pe piaţă în mai puţin de un deceniu, susţin cercetători de la Massachusetts Institute of Technology, citaţi de BBC.

O echipă de la universitatea americană afirmă că a construit 30 de astfel de prototipuri de „pietricele inteligente” pe care le pot dispune în structuri diverse cu ajutorul unui software special. Prototipurile sunt realizate sub formă de cub, cu supşrafaţa unei feţe de 1 cm pătrat. Acum eforturile se axează pe crearea unor roboţi şi mai mici, care să formeze un „nisip polimorf” care se „auto-sculptează”.

„. Vrem să creăm un material care să ia orice formă. Imaginaţiâvă ca ai nevoie de o unealtă şi introduci o comandă în trusa specială care îţi livrează exact ce ai nevoie”, spune Kyle Gilpin, unul dintre masteranzii de la MIT care lucrează la proiect.

 

Roboţii cubici care sunt testaţi acum sunt dotaţi cu electromagneţi pe fiecare suprafaţă, cu ajutorul cărora se pot lipi unii de alţii. Efectul magnetic poate fi pornit şi oprit şi nu are nevoie de un flux continuu de electricitate pentru a rămâne activ. Cuburile conţin şi microprocesoare care determină ce magneţi trebuiă să rămână activi. Fiecare procesor poate stoca doar 32 de kilobytes de cod şi are o memorie de doar 2 kilobytes, aşa că algoritmul trebuie să fie simplu.

Primul pas în copierea formei unui obiect este acoperirea lui cu „pietricelele inteligente”. Cuburile îşi transmit informaţia formei pe care o are obiectul, apoi se redefinesc pentru a forma perimetrul obiectului copiat. Dacă replica trebuie să fie de cinci ori mai mare decât obiectul original, cuburile calculează diferenţa şi compensează. Toate cuburile din interiorul modelului se „recunosc” în cadrul noii forme, conform cercetătorilor.

 http://youtu.be/okciiW26A6c

Gilpin recunoaşte că mai e mult de muncă, însă este optimist şi susţine că în zece ani ar putea apărea pe piaţă produse care vor revoluţiona abordarea din insutrie. „Cred că vom fi surprinşi de cât de repede vor evolua lucrurile odată ce oamenii se vor uita mai atent la această tehnologie”, afirmă savantul.

O tehnologie asemanatoare a fost imaginata de scenaristii serialului Stargate denumita „Replicators”

Stargate 020 wallpapers and stock photos

 

 Sursa: Ziarul Financiar
Anunțuri
Categorii: Actualitate, Stiinta & Tehnica, Tehnică militară | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: