Descoperirea care ar putea dovedi că încălzirea globală nu este produsă de om. STUDIU


Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Syracuse din statul New York (SUA) arată că, în Evul Mediu, temperaturile de pe întreaga suprafaţă a Pământului au crescut, ceea ce ar putea dovedi că încălzirea globală actuală nu este produsă de oameni, prin emisiile de CO2, scrie Daily Mail.Cercetătorii au dovedit creşterea temperaturilor prin schimbările din compoziţia unui mineral rar.

Până acum, se credea că, în urmă cu 500-1.000 de ani, doar Europa a cunoscut o creştere semnificativă a temperaturilor. Acum, însă, geochimistul Zunil Lu şi colegii săi de la Universitatea Syracuse au dovedit că întreaga planetă s-a încălzit, răcindu-se ulterior, în timpul unei „mini-ere glaciare”.

Lu susţine că dovada încălzirii întregii planete este un mineral rar, numit ikaite (hexahidrat de carbonat de calciu), descris drept „versiunea de gheaţă a calcarului”. Conform geochimistului, acest mineral se formează în apele îngheţate şi este stabil doar la temperaturi scăzute, topindu-se la temperatura camerei. Cercetătorii au găsit cristale de ikaite în Antarctica şi au stabilit că acestea s-au format inclusiv în perioada încălzirii globale din Evul Mediu, dar şi în „mini-era glaciară” ce a urmat. Studiind izotopii de oxigen din componenţa mineralului, Lu şi colegii săi au stabilit că numărul acestora a scăzut în urmă cu 500-1.000 de ani, fapt ce arată o creştere a temperaturilor.

„Am arătat că încălzirea din Europa a influenţat temperaturile din Antarctica. Suntem foarte bucuroşi că ne-am dat seama cum ne poate ‘arăta’ acest mineral ce temperaturi s-au înregistrat în trecut”, a conchis Lu.

Si specialiștii români au păreri diverse. Astfel Dumitru Baltă a afirmat în mai multe rânduri că singurul element care poate influenta determinant clima Pământului este Soarele!

Meteorologul a afirmat ca are o imagine (“cat de cat”) asupra evolutiei Terrei si ca natura este are de partea ei timpul care va regla si echilibra desfasurarea fenomenelor.

“Referitor la cresterea cantitatii de bioxid de carbon din atmosfera va pot spune ca acesta a scazut considerabil fata de 1990 si ca deocamdata nu constituie un pericol referitor la incalzirea globala. Cantitati mai mari de CO2 elimina in atmosfera activitatile industriale din tarile puternic industrializate, dar si in acest context, bioxidul de carbon are o contributie mica la retinerea cantitatii de caldura din aer. De altfel, capacitatea de absorbtie cea mai mare a caldurii o constituie vaporii de apa. Asa ca putem vorbi de o crestere a temperaturii odata cu cresterea evaporatiei de la nivelul suprafetelor acvatice, incalzire care se resimte mai mult in troposfera medie si inalta”, a detaliat Dumitru Balta.
Sursa: Gândul.info
Reclame
Categorii: Actualitate, Alerte si fenomene meteo extreme, Stiinta & Tehnica | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: