Cum aranjăm masa de Crăciun?


 

 

 

O masa frumos impodobita cere si un buchet de flori , care nu trebuie sa fie prea mare sau inalt, aranjat in vaze corespunzatoare.Asezarea mesei se face in functie de tipul mesei, numarul musafirilor si importanta (obisnuita sau festiva), spatiul disponibil.

Inainte de toate se pregateste camera in care se va servi masa.aceasta trebuie sa fie aerisita, curata si suficient de mare incat sa incapa toate persoanele invitate la masa. Nu este igienic si nici estetic ca unele persoane sa manance in picioare.

Micul dejun

Pe masa se asterne o fata de masa colorata sau un set simplu.Pentru fiecare pesrsoana se aseaza o farfurioara de aperitiv, o furculita, un cutit si o lingurita. Furculita se pune in stanga, cutitul in dreapta, cu lama spre farfurie si lingurita in fata. Sau se pun toate in partea dreapta pe un suport de tacamuri. Servetelul se pune in partea stanga a farfuriei, iara vasele comune (cos de paine, solnita) se aseaza pe mijlocul mesei.

Pranz

Aranjarea mesei se face dupa acelasi criteriu, doar ca se inmulteste numarul farfuriilor si al tacamurilor, in functie de numarul felurilor de mancare.

Pentru fiecare fel de mancare se foloseste o alta farfurie. Daca felul intai este supa sau ciorba se poate servi in cesti (supele) sau in farfurii adanci sau in castronele. Nu se recomanda servirea felului doi in aceeasi farfurie in care s-a servit felul intai.

De regula, se pun la masa si pahare pentru vin, apa, conic.

Cina

Pentru masa de seara se pun pe masa vesela si tacamurile corespunzatoare felurilor de mancare stabilite, mai putine decat la masa de pranz. Este bine ca la orice masa totul sa fie pregatit din timp, pentru a nu va ridica de la masa pentru completarea celor necesare.

 

Sfaturi pentru aranjarea mesei de Craciun - Clasic sau modern?

Daca vrem sa realizam un decor de masa clasic, simplu si elegant, putem apela cu incredere la serviciul din portelan mostenire de familie. Pe langa faptul ca nu se va demoda prea curand, datorita lucraturii fine, desenelor elaborate si accentelor aurii si argintii, el va fi “piesa de rezistenta” a aranjamentului de masa. In completarea lui, vom folosi tacamuri din argint, pahare din cristal cu picior, sfesnice cu lumanari, servete albe si aranjamente florale elegante (realizate din trandafiri, crini etc.).

Foarte multe dintre noi, care avem locuinta amenajata modern, vom prefera sa ne decoram masa in acelasi stil.
Avand in vedere ca minimalismul este in continuare la moda (cel putin la noi), putem alege un aranjament simplu, dar de efect, compus din: farfurii si platouri patrate, de culoare alba, tacamuri din inox, cu forme patratoase si sfetnice joase. Pentru ca decorul sa nu se transforme intr-unul monoton, vom adauga accente de rosu (foarte adecvat in perioada Craciunului) prin intermediul fetei de masa si al lumanarilor. Iar pentru o nota de varietate, vom aseza ici-colo crengute de brad.

Alte sfaturi utile pentru aranjarea mesei de Craciun:

  • La decorarea mesei de Craciun, putem asorta lumanarile, servetelele si alte mici accesorii de masa intr-o atmosfera festiva, plina de veselie si culoare.
  • Cumpara si un aranjament floral! Acesta in mod sigur va completa tabloul.
  • Meniul de Craciun va include numeroase feluri de mancare ce vor fi savuroase si imbietoare.
  • Pentru a completa atmosfera de vis create , aseaza masa langa brad, in apropierea semineului impodobit de Craciun si apoi aseaza cu maiestrie bucatele gatite cu mult drag!

Sfaturi pentru meniul de Craciun

Pentru inceput, veti servi invitatii cu un aperitiv: de obicei un paharel de tarie, recomandabil  tuica fiarta sau o bautura din fructe de padure, pentru a deschide apetitul.

Pentru antreuri puteti alege dintre urmatoarele: leber, toba, caltabos, slaninuta afumata (cu sare si usturoi sau boia) salata boeuf, piftie (racituri), carnati sau delicatese precum muschiulet umplut, alaturi de branzeturi si legume (castraveti verzi, rosii, salata verde si ardei gras).

Felul principal de mancare va include friptura (din carne de porc, vita, pui sau curcan) cu garnitura de legume la cuptor sau cartofi natur ori piure, alaturi de salata din muraturi asortate (castraveti murati, gogonele, conopida) sau gogosari in otet. Mai puteti pune pe masa de Craciun sarmalute in foi de vita sau varza si carnati de casa, din carne de porc.

Bautura trebuie sa fie suficient de diversificata pentru a multumi gusturile fiecarui invitat la cina de Craciun. In afara de nelipsitul vin (vinul fier, cu mirodenii, este specific acestei perioade a anului), mai puteti pune pe masa tuica fiarta, sampanie sau vin spumant, cognac, whisky, diverse cocktail-uri aromate, punch, cafea si, bine-nteles, suc si apa minerala pentru copii sau doamnele care nu servesc alcool. Se va tine cont si de paharele specifice fiecarui tip de bautura, care vor avea diferite marimi dar si diferite forme.

Ca desert nu trebuie sa lipseasca fructele de sezon (portocale, mandarine, kiwi, mere, pere, grapefruit, rodii, pomelo) si traditionalul cozonac (cu nuca, cacao, rahat si stafide), iar pe langa acestea mai puteti adauga placinta cu mere, crema de zahar ars, mere coapte, turta dulce, diverse prajituri sau un tort de Craciun.

O masa plina, inconjurata de toti cei dragi, familie si prieteni, te va introduce cu siguranta in atmoasfera magica a Craciunului, o sarbatoare pe care este bine sa o petreci asa cum se cuvine, in familie.

 

Mai sunt puține zile!!!

Ionuț Păun

Categories: Rețete de Crăciun, sarbatori | Scrie un comentariu

Post navigation

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Bloguieşte pe WordPress.com. The Adventure Journal Theme.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 286 other followers

%d bloggers like this: