„Războiul Stelelor” în sufrageria ta! Laser anti-țânțari!


Arma mortala: laserul intra in lupta cu tantarii

Un dispozitiv laser de mici dimensiuni va fi cuplat la un computer dotat cu lumini flash mag-lite care vor face posibila recunoasterea siluetei “inamicilor”, iar computerul va detecta si sexul acestora. Astfel, vor fi starpite doar femelele, caci ele se hranesc cu sange si transmit diferite boli, cea mai grava fiind malaria.

Tantarii purtatori de malarie au evoluat in alte specii

Ţânţarii se numără fără doar şi poate printre cei mai antipatici musafiri care ne vizitează seară de seară, mai cu seamă în timpul verii. Acasă avem la îndemână un întreg arsenal pentru a-i împiedica să pătrundă şi să ne trezească din vis cu al lor teribil bâzâit, însă ce facem când plecăm la un grătar sau la pescuit în deltă? Simplu, apelăm la tehnologia prezentată de către cercetătorii americani – laserul. Sigur, laserul a fost utilizat în domeniile militare, tehnice şi medicale încă din 1960, însă folosirea acestuia pentru anihilarea ţânţarilor reprezintă o premieră.

Ideea de a construi un dispozitiv cu laser care să ucidă ţânţarii aparţine unui astrofizician pe nume Lowell Wood. Pentru a-şi duce proiectul până la capăt, acesta a apelat la vastele cunoştinţe ale lui Edward Teller, “tăticul bombei cu hidrogen” şi totodată cel ce a propus americanilor utilizarea scutului laser împotriva atacurilor nucleare sovietice.

Doua dintre cele mai cunoscute specii de țânțari purtători de malarie din Africa au evoluat în doua noi specii, se arată într-un raport al Colegiului Regal din Londra. Descoperirea este cu atât mai importanta cu cât aduce în discuție intensificarea eforturilor pentru crearea unor măsuri noi de combatere a acestei maladii, mai ales că speciile nou apărute au căpătat imunitate la măsurile folosite pană în prezent. In același timp măsurile clasice sunt bazate pe substanțe chimice sub forma de aerosoli și pot provoca reacții alergice multor oameni.

Malaria este una dintre cele mai răspândite maladii din Africa, ea fiind responsabilă de una din cinci morți pe Continentul Negru, iar efectele sale sunt foarte vizibile în rândul copiilor. Conform aceluiași studiu, singura măsură posibilă de a reduce mortalitatea este aceea de a controla populațiile de țânțari care transmit temuta boala, iar conditiile meteo actuale se pare că favorizează raspandirea insectelor periculoase în zonele altădată temperate din Europa.

Aceasta amenințare este cu atât mai periculoasă cu cât europenii și implicit românii nu au nici un fel de imunitate în fața bolilor tropicale  transmise de insecte.

Așadar așteptăm cu nerăbdare dispozitivul laser anti-țânțari!

Ionuț Păun

Anunțuri
Categorii: Stiinta & Tehnica | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: