Thoriul este un element chimic natural radioactiv cu numărul atomic 90 și simbol chimic Th, ce se găsește în natură…


Toriul este o resursă mai eficientă decât toate celelalte. Conform spuselor lui Kirk Sorensen, 6600 tone de toriu pot furniza tot atâta energie cât 5 miliarde t de cărbune, 21 miliarde barili de țiței, 3 trilioane mc de gaze naturale și 65000 t uraniu. Un siloz de cereale plin cu toriu ar furniza energie pentru America de Nord timp de un an. Așadar, cantitățile cunoscute de toriu ar putea furniza energie pentru populația mondială timp de mii de ani. (Trebuie să recunoaștem că sunt cifre impresionante. Dar oare e suficient?)

Compania americană Laser Power Systems în colaborare cu CADILLAC susţine că a găsit soluţia optimă pentru alimentarea tuturor maşinilor existente în lume în acest moment. Iar aceasta nu este hidrogenul – răspunsul etern al industriei la întrebarea „Ce va fi în viitor?” – ci un metal radioactiv. Este vorba de Toriu, al 90-lea element din tabelul periodic şi – spun cercetătorii americani – o sursă optimă de energie pentru alimentarea maşinilor de orice fel.

Chiar dacă americanii nu au publicat foarte multe informaţii despre sistemul pe care îl utilizează în acest moment, este clar că vorbim de maşini cu motor electric, energia electrică utilizată de acestea nefiind însă stocată în baterii clasice Litiu-Ion, ci „dezvoltată” de Toriu.Soluţia este aparent simplă: Toriul va fi utilizat pentru a produce căldură, aceasta va genera aburi printr-o turbină, iar presiunea acestora va pune în mişcare un generator care alimentează motorul. Practic, vom vorbi de un sistem energie calorică-energie mecanică-energie electrică al cărui rezultat va fi mult mai eficient şi mult mai uşor de obţinut decât cel utilizat pe maşinile electrice de astăzi.

TORIUL ESTE SIGUR

Conform oamenilor de ştiinţă care lucrează la dezvoltarea turbinei pe aburi pe bază de Toriu, sistemul este foarte sigur pentru mediu şi pentru ocupanţii maşinii deoarece nu va fi nevoie decât de o cantitate infimă de Toriu pentru a funcţiona. Mai mult, o simplă folie din aluminiu care va proteja Toriul din sistemul de propulsie va fi perfectă pentru a „acoperi” radiaţiile metalului. Motivul: Toriul natural emite radiaţii de tip Alpha, iar acestea nu pot să penetreze pielea umană.

REZERVE SUFICIENTE PENTRU CÂTEVA SUTE DE ANI

Cel mai mare avantaj al sistemului este faptul că va fi nevoie de doar 8 grame de Toriu pentru ca o maşină să parcurgă 500.000 de kilometri. În condiţiile în care Toriul este un element la fel de des întâlnit pe planetă precum plumbul, iar toate maşinile din lume în 2011 ar avea nevoie de 8000 de tone de Toriu pentru a funcţiona câte 500.000 de kilometri, rezervele estimate de Toriu ale lumii (1.300.000 de tone) sunt mai mult decât suficiente pentru toate maşinile care vor apărea în următoarele câteva sute de ani. Estimările United States Geological Survey arată că cele mai mari rezerve de Toriu se află în SUA, Australia şi India.

CADILLAC A EXPERIMENTAT DEJA TORIUL

Deşi Toriul pare un element nou în industria auto, Cadillac a experimentat deja această soluţie acum doi ani. World Thorium Fuel Concept, prezentat de compania americană acum doi ani, propunea acest element ca pe unul de viitor în industrie. Rămâne de văzut dacă Toriul va fi adoptat de marii constructori sau dacă interesele politice ale lumii vor duce la înfundarea unei surse foarte interesante de energie.

Cadillac-World-Thorium-Concept-1-lg

_Cadillac-World-Thorium-Concept-4-lg Cadillac-World-Thorium-Concept-2-lg Cadillac-World-Thorium-Concept-3-lg Cadillac-World-Thorium-Concept-5-lg

Sursa: “Cadillac World Thorium Fueled Concept Car”

Categorii: Actualitate, auto, inedit, Stiinta & Tehnica | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.